Fénix s křídly doširoka – Obrázky z cest Polskem

Před pár dny jsem se vrátil z cest po Polsku. Exotiky lačným pohledem není tato země asi turisticky atraktivní, ale pro zvědavce jako já je zajímavé všechno nové. A proč zrovna do Polska? Mají nejbližší moře (požadavek dětí – byla to rodinná dovolená), jsou to nejbližší sousedé (žijeme 3 km od hranic) se společnou historií, která mě v poslední době hodně zajímá. Taky jsem si chtěl ověřit platnost (i mých) předsudků ohledně bezohledných řidičů, špatných cest, nudné krajiny, zničených měst, uzavřených lidí a moře jen pro otužilce. Kromě toho posledního jsou to nesmysly.

Deset dní jsem v ruce neměl žádný hudební nástroj, ale netrpěl jsem. Představa jakékoliv závislosti je mi nepříjemná a je fajn vědět, že se dá chvíli žít i bez muziky. Nezávislé bylo i naše cestování (spaní v kempech a Airbnb) a ujistil jsem se v tom, že svobodné poznávání světa je jedním z mých vyšších životních cílů. Ideálně bych k tomu chtěl mít při ruce kytaru a foťák. Tady je pár mých obrázků z letošního Polska:

Pokud by vás napadlo vyrazit za poznáním Polska také, zde je pár mých tipů:

  • Pro vyhledávání cílů a spaní je skvělá aplikace Mapy.cz (stáhnout mapu Polska do mobilu). Se zapnutými daty se navíc o spoustě míst dozvíte pár užitečných informací.
  • V aplikaci TripAdvisor najdete všechny možné památky a turistické cíle vč. hodnocení.
  • V sezóně se vyhněte cestám podél moře, jsou ucpané turisty
  • Doporučuji k návštěvě: vyhlídka z katedrály sv. Jana Křtitele ve Vratislavi, náměstí v Poznani, procházka krásnými lesy na ostrově Wolin, Muzeum emigrace Gdynia, vyhlídková věž radnice v Gdańsk, Westerplatte v Gdańsk, Bunkr Wisla a procházka centrem v Toruni.
  • Nebojte se mluvit s lidmi. Ne všechno se totiž dočtete a seženete na internetu.

 

Asi nejsilnější dojem, který jsem si z Polska odvážel, je míra dopadu druhé světové války na tuto zemi a její obyvatele. A také to, jak houževnatě se s ním vyrovnali. Lidstvo je nejspíš nezničitelné. Připomínky vojenské historie jsme nacházeli na každém kroku a pomyslným završením našeho putování byla návštěva monumentu na Gdańském poloostrově Westerplatte, kde 1. 9. 1939 začala druhá světová válka. Nechť se naplní heslo umístěné na louce pod ním.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..