Hraješ? Tak poslouchej.

Význam soustředěného poslechu pro muzikanty. Seznam doporučených bluegrassových nahrávek.

listening

Jak se stát lepším hudebníkem — univerzální odpověď zde!

Každoročně potkávám mnoho lidí, kteří chtějí být lepšími hudebníky. Chtějí na svůj nástroj hrát lepší doprovod, vkusnější vyhrávky, rychlejší sóla, složitější akordy. Také chtějí přesvědčivěji zpívat, chytat druhé a třetí hlasy, zajímavě aranžovat skladby pro svou kapelu, „zlepšit se v rytmu“, umět improvizovat a tvořit sóla, vědět, co cvičit, nebo se prostě „něco nového naučit“. Je to hodně velká množina přání a myslím, že všichni tiše doufají v přímočarou odpověď a radu. Proto jezdí na dílny a soukromé hodiny, chtějí zapsat tabulaturu a zaranžovat vokály nebo si kupují výukové materiály.

Jednu přímočarou odpověď a radu mám. Je jednoslovná a dává univerzální odpověď na všechny výše zmíněné požadavky a to bez ohledu na žánr (… to zní až zázračně). Pomohla mně a hlavně dobrým hudebníkům, které znám. Koneckonců je obsažena v názvu tohoto článku. Zní: „Poslouchejte“. Poslouchejte sebe, ale především ostatní. Jak hrají, zpívají, frázují, jak reagují na podněty a taky jak se baví o muzice. Ale hlavně – poslouchejte muziku. Takovou, kterou byste sami chtěli hrát. Odpovědi na většinu otázek souvisejících s hudbou najdete na nahrávkách. Poslechem dobré hudby cizelujete svůj vkus a tak dokážete sami snadněji posoudit kvalitu vaší hry.

Jsou lidé, kteří by rádi napsali knihu, ale nečtou. Jiní chtějí umět ovládat cizí jazyk, ale neobklopují se jím. A je dost lidí, kteří chtějí být dobrými muzikanty, ale neposlouchají hudbu. Tedy neposlouchají ji soustředěně a kriticky. Pustí si ji nanejvýš při nějaké jiné činnosti. Jsem přesvědčený o tom, že to nestačí.

 

Slyšet a poslouchat

knobs

Řídíte auto. Umýváte nádobí. Okopáváte zahrádku. Čtete si. Píšete emaily. Jíte. To jsou všechno dobré příležitosti pustit si muziku. Obklopí vás krásné zvuky, necítíte se sami, přidáte se do refrénu známé písně, pohupujete hlavou nebo si podupáváte. Hudba vám prostě zpříjemňuje chvíli. Taky to dělám, je to skvělé. Ale většinou mě to nijak hudebně nerozvíjí. Slyším, ale neposlouchám. Nebo večer, když už všechno spí, si sednete k počítači a pustíte nějaký hudební klip na YouTube. Klip dohraje, pustíte si další, další a další. Taky to občas dělám. Ale vlastně moc neposlouchám, spíš koukám. Obraz je mocnější než zvuk a strhává pozornost.

Poslouchání hudby se v posledních letech výrazně proměnilo. Většina z nás má nějakou hudbu v mobilu a tunu muziky zdarma na počítači připojeném k internetu. Mnoho lidí má v televizní nabídce hned několik hudebních stanic a u jiných zase běží téměř non-stop rádio. Těžko si dnes představuji situaci, kdy si někdo zapne zařízení schopné pouze přehrávat hudbu a věnuje mu veškerou pozornost. Samotného mě ta představa láká, ale v návalu dalších povinností, práce a zájmů si její realizaci obhájím (sám před sebou) jen zřídka. Nebylo to tak ale vždy.

LP desky mám jako mileniál spojené hlavně s dětskými pohádkami, vlna MC kazet mě na svém sestupu zastihla v pubertě. Vyrůstal jsem v době mocného rozmachu hudby ve formátu MP3 a stahování „načerno“ z internetu. Ten byl ale u nás doma vytáčený, takže jsme se na síť připojovali až ve večerním levném tarifu. Během dne svítilo na obrazovce vizuálně nezajímavé okno Winampu, který přehrával jedno album za druhým. Dnes je na všudypřítomném internetu tolik lákadel, že má muzika mnohem těžší pozici.

Kdy jste si naposledy poslechli hudební album bez přerušení od začátku do konce? Neříkám, že za to stojí všechna alba. Ale pořád jich je víc, než se dá stihnout za jeden život.

 

Analyzuj a hraj

g-run on guitar
G-Run

Zde je pár tipů pro efektivnější poslech muziky. Takhle se k nahrávkám snažím přistupovat já.

Poslouchejte opakovaně

Než nahrávku odsoudíte, poslechněte si ji třikrát. Napoprvé podvědomě hledáme něco známého a pokud nic takového neslyšíme, míváme tendence novinku zavrhnout. U některých desek je to škoda. Někdo, jehož názoru si vážíte, vám řekl, že je to fakt dobrá deska? Dejte jí ještě šanci.

Obměňujte váš poslech

Zní to trochu jako protimluv k předchozí radě, ale narážím na to, že většině lidem se líbí muzika, kterou už znají, takže ji preferují. Pak mají několik oblíbených nahrávek a další je v lepším případě nezajímají. To není pro muzikanty dobrá taktika.

Analyzujte

Soustřeďte pozornost na jednotlivé hudební vrstvy a nástroje. Tím se naučíte, jak hudba funguje. Ptejte se například: Je tónina durová nebo mollová? Jaké je tempo, rytmus? Jaká je struktura skladby (úvod, závěr, sloky, refrény, mezihry, bridge)? Jaké se v ní vyskytují harmonické funkce (akordy)? Jaké nástroje na nahrávce hrají a jak se mění jejich funkce v průběhu skladby? Jak jsou postavena sóla (melodie, licky, improvizace)? Jak na vás působí zpěv a jak jsou postaveny doprovodné vokály? Rozeznáte intervalové skoky v melodii a dokážete si představit, jak byste ji hráli na svůj nástroj? Co se ve skladbě opakuje a kdy? Proč je píseň chytlavá?

Můžu z vlastní zkušenosti potvrdit, že opakovaný analytický poslech je úžasný pomocník pro aktivní hru. Někteří lidé se pozastavují nad tím, že hraji na několik nástrojů. Vždyť jsem přece kytarista! Přiznám se, že jsem nikdy příliš necvičil na mandolínu a basu. Zdaleka ne tolik jako na kytaru. Přesto na tyto nástroje dokážu hrát. Hlavní důvod je, že jsem je vnímal v době, kdy jsem hrál výhradně na kytaru. Později už „stačilo“ jen napodobit zvuky, co jsem dávno měl v hlavě. Pokud chcete hrát na více než jeden nástroj, můžu to jen doporučit. Ale nezapomeňte poslouchat.

Poslouchejte nahlas a na kvalitním zařízení

Pokud si muziku pouštíte z integrovaných reproduktorů počítače nebo telefonu, připravujete se nejen o velkou část hudebních informací, ale také o emoční zážitky, které hudba přináší.

Poslouchejte s nástrojem v ruce

Chtěli byste si zahrát se svými hudebními vzory? Je dost nepravděpodobné, že je tato touha oboustranná, ale právě díky nahrávkám vaše přání budiž vyslyšeno! Neukládejte váš nástroj do kufru, ale mějte ho po ruce. Hledejte tóninu, akordy a melodii, zkoušejte hrát doprovod nebo sóla. Klidně sólujte celou skladbu v kuse – toto je jediná situace, kdy to nikomu nebude vadit. Naučte se zpomalovat muziku v počítači a ovládat některý ze způsobů zápisu hudby. Nespoléhejte se na paměť, dobré věci si zaznamenejte.

Choďte na koncerty

Zkuste se na nich zaměřit víc na muziku než na vizuální stránku. Koncerty mají své nevýhody – často je zvuk průměrný nebo špatný, v sále bývá rušno, je tam příliš teplo/zima, moc/málo lidí, umělec hraje příliš nových/starých skladeb, většinou je potřeba platit, atd. Ale i tak to stojí za to. Z žádné nahrávky, videa, workshopu ani jam sessionu jsem si neodnesl tolik motivace a nové energie ke cvičení a tvoření jako z dobrých koncertů.

 

Co poslouchat?

banjo

Možná teď máte chuť začít prozkoumávat širý oceán světové hudební produkce. Gratuluji! Určitě už nějakou muziku posloucháte a máte své oblíbence, ale chcete si rozšířit obzory a objevovat „povinnou četbu“ i novinky. Jak na to?

 

  • Ptejte se dobrých muzikantů, co poslouchali a právě poslouchají oni.

  • Navštivte webovou stránku AllMusic.com. Do vyhledávání zadejte jméno žánru, umělce, alba, nebo písně. V seznamu výsledků zvolte nějaké album. U některých alb tu najdete třicetivteřinové ukázky z každé skladby a odkaz pro poslech ve streamovací službě (viz. níže). Na kartě „Similar Albums“ najdete mnoho podobných nebo nějak spřízněných nahrávek. Na kartě „Credits“ zjistíte, kdo se na nahrávce podílel a jak. Můžete na něj kliknout a prozkoumat zase jeho diskografii/nahrávky. Pokud vás (jako mne) fascinuje například houslista Stuart Duncan, máte co dělat, abyste poslechli 1721 nahrávek, na kterých účinkuje.

  • Na YouTube.com zadejte jméno vašeho oblíbeného umělce nebo skladby. Vyberte nějaké video z výsledků vyhledávání a pusťte si ho. V pravém sloupci najdete další příbuzná videa od stejných nebo podobných umělců. Zapněte automatické přehrávání a máte to bádání bez práce. Můžete strávit zbytek života tím, že si necháte doporučovat od YouTube podobná videa. A bude to krásný zbytek života. (Vlastně jsem to teď zase po nějaké době zkusil a líbilo by se mi dožít takto…)

  • Na Facebooku se přidejte do skupin, které se soustředí na ten váš žánr. Sledujte své oblíbené interprety, většina z nich na FB je (mimochodem – myslím, že vy byste měli taky. Je to asi nejlepší způsob, jak se virtuálně spojit s ostatními lidmi). Přidejte si mezi přátele muzikanty, mnoho z nich sdílí svoje hudební objevy (přidejte si i mne).

  • Poslouchejte internetová rádia. Hudební obsah je zde v rukou DJ-ů a velmi pravděpodobně objevíte něco zajímavého. Zadejte do všemocného vyhledávače Google například slova „bluegrass radio“ a je to.

  • Pokud vás zajímá bluegrass, prozkoumejte seznam interpretů a jejich nahrávek na konci tohoto článku.

Sledujte různé žánrové přesahy. Mnoho umělců rádo překročí (často mlhavé) hranice svého žánru spoluprací s muzikanty a skladateli odjinud a vznikají opravdu pozoruhodné hudební projekty.

 

Kde přijít k muzice?

Spotify

Jste na stopě zajímavé muzice. Jak se dostat k nahrávkám? Můžete zvolit některou z následujících taktik:

  • Kupujte si desky. Třeba si takto vytvoříte obdivuhodnou sbírku přes celou stěnu obýváku. Ale dost pravděpodobně z ní budete poslouchat jen část. Možná polovinu, ale spíš pětinu nebo ještě méně. Tohle sběratelství je krásný koníček. Jestli na to máte, jděte do toho. My, co točíme desky, vás za to budeme milovat.

  • Kupte si velký pevný disk a kupujte desky v digitálním formátu. Nebo začněte hudbu v mp3 vyhledávat a stahovat z internetu. Nebudu zde radit odkud, protože mi tento postup v dnešní době nepřijde správný ani efektivní. Správný nebyl nikdy. Ale při množství nahrávek, které si člověk potřeboval poslechnout (spoustu z nich jen párkrát, neb za větší pozornost nestojí), to byl pro chudé muzikanty nejlepší způsob. Dnes už mi ale nepřijde ani efektivní vzhledem k následující možnosti.

  • Využívejte digitálních streamovacích služeb, např. Spotify, Apple Music, Deezer, Google Play apod. Já používám Spotify. Ten můžete využívat zdarma s drobnými omezeními nebo využívat placenou verzi bez omezení. Za 9 € měsíčně mám já a dalších 5 členů mé rodiny přístup k více než 30 miliónům skladeb v dostatečné kvalitě, s možností stažení do zařízení (počítač, mobil) pro offline poslech. 9 Euro – tolik v průměru nestojí ani jedno hudební album. Stahování mp3 nebo snad přepalování CDček je za těchto okolností prostě hudební středověk. Streamovací služby nejsou zárukou přístupu k veškeré zajímavé hudbě. Zejména menší projekty, které finančně nezaštiťují hudební vydavatelství nebo sami umělci, tam prostě nenajdete. Pak je potřeba si desku fyzicky nebo virtuálně koupit, čímž ale přímo podpoříte umělce. To je druhá věc, která mi k dokonalosti streamu chybí – totiž že k umělci z vašeho už tak malého poplatku doputuje směšný bakšiš (ano, služba se mi zdá podhodnocená a klidně bych platil více). V této souvislosti se mi líbí koncept „Hear/Like/Buy“ (poslechnu si/líbí se mi/koupím si), na kterém je postavena např. služba Bandcamp, nebo platforma pro přímou podporu kreativců jejich fanoušky Patreon, případně crowdfundingové platformy pro jednorázovou podporu jako jsou Kickstarter, Indiegogo nebo český HitHit či Startovač.

  • Můžete muziku sledovat na YouTube. Studnice je to bezedná a spousta unikátů najdete pouze tam.

 

Není čas…?

Tipů k poslechu i zdrojů dobré hudby je tedy kolem dost. Co nám brání jich lépe využít pro náš hudební rozvoj? Je potřeba najít a udržet si odhodlání na sobě pracovat a překonávat překážky, stavět se do nekomfortních podmínek tvrdé práce a zřeknutí se některých potěšení. Toto odhodlání se mi zdá být vzácnější než v dřívějších dobách. Kolem nás je tolik lákadel a příjemných náplní volného času! Ale v zájmu seberozvoje je potřeba s nimi bojovat. Někdo by také řekl, že nemá tolik času. To ale myslím není přesné. Času máme všichni stejně, otázka je spíš, čemu ho chceme věnovat. Vynechat televizi a omezit čas strávený procházením videí, sociálních sítí, diskuzí a zpráv na internetu považuji za celkem rozumný a bezbolestný první krok. Udělal jsem ho před pár lety a nejsem o nic méně šťastný – právě naopak!

 

Seznam bluegrassových nahrávek doporučených k poslechu

Protože se většina mých aktivit točí kolem bluegrassu, čekám, že tento článek budou číst hlavně jeho příznivci. Dovoluji si proto připojit seznam bluegrassových kapel a interpretů, jejichž tvorbu doporučuji k poslechu. Původním autorem seznamu je slovenský dobrista Henrich Novák. Seznam mi pomohli doplnit Milan J. Kalinics, Ralph Schut a Petr Brandejs. Všem moc děkuji!

Pro rychlý obrázek o tom, jak která kapela zní, najdete v tabulce vybranou desku a skladbu. Uvádím zde takové, které jsou k poslechu zdarma na YouTube a ve streamovacích službách (playlist na Spotify zde), tedy nikoliv nutně ty nejzásadnější. Pokud vás nějaká kapela zaujme, podívejte se po sólových albech jejích členů (na AllMusic.com nebo jinde na webu). Pokud hrajete na nějaký nástroj, doporučujeme vám také k pozornosti seznam významných osobností každého bluegrassového nástroje. Mějte prosím na paměti, že uvedené seznamy jsou ovlivněné vkusem jejich autorů a proto je berte pouze jako jeden z možných výchozích bodů. Hledejte sami na internetu, navštěvujte webové stránky BGCZ.net, kde se objevují tipy a recenze zajímavé muziky, staňte se členy Bluegrassové asociace ČR a European Bluegrass Music Association a budou vám chodit Bluegrassové listy a EBMA Newsletter. O zajímavé objevy se zase podělte na Facebooku, v diskuzi zde pod článkem, ve fóru na ATAmusic nebo BGCZ

Zde jsou

 

 

Pokud bych vám mohl vnutit jedno poslední doporučení – neposlouchejte jen bluegrass. Abych se přiznal, sám už ho poslouchám relativně málo. Je to krásná muzika, ale máloco mě dokáže překvapit – a to mě na muzice hodně baví. Spíš vyhledávám různé fúze a projekty „bluegrassových“ muzikantů s přesahy do jiných žánrů a baví mě i mnoho jiných stylů jako jazz, funk, country, pop, hip-hop, klasika atp. Na každé muzice se dá najít něco zajímavého (ano, i na dechovce). Proto jsem sestavil i tento poslechový playlist na Spotify:

 

 

V roce 2018 spustím nový podcast – seriál audiozáznamů, nejčastěji rozhovorů s muzikanty, jejichž názory a příběhy mne zajímají. Tam se tipy na zajímavou muziku určitě objeví. Jednotlivé díly budu uveřejňovat na svém blogu a na stránkách ATAmusic online dílny, takže se sem brzy vraťte, nebo se zapište pro odběr novinek na www.atamusic.eu.

A teď se pohodlně usaďte a něco hezkého si pusťte.

 

Pokud se vám článek líbil, sdílejte ho s přáteli. Můžete mě podpořit i jinak. Díky.

20 komentářů u „Hraješ? Tak poslouchej.“

  1. Ahoj, Ondra, vyborny clanok, vratane casti o „nedostatku casu“. Uz sa tesim na nejake mile prekvapenie zo zoznamu. Vela zdaru a krasnej vianocnej pohodovej muziky 👍

    Odpovědět
  2. Článek přišel v pravý okamžik, jsem na nemocenské, mám čas nastartovat. Dnes nebudu na Vsetíně, tak ať
    se ti večer dobře hraje! ☺️
    Alena

    Odpovědět
  3. Pěkně napsaný článek. Sám se snažím tímto způsobem fungovat a opravdu to posouvá dopředu.
    Seznam na konci je super. Možná bych tam dolpnil ještě Old And In the Way (Jerry Garcia, David Grisman, Peter Rowan, Vassar Clements, John Kahn,). Stejnojmenná deska (byť je už někdy z roku 1973) mě v poslední době docela oslovila. Možná by také stáli za uvedení v seznamu.

    Odpovědět
  4. Super článek, super rady. Sám bych to líp nenapsal 🙂
    Ale vážně-nezbývá než plně souhlasit. Navíc si myslím, že díky soustavnému poslechu toho kterého žánru získá člověk i cit pro tu muziku (přece jen jsme geneticky „dechovkáři“ :-)) a dostane do podvědomí i schémata, určitá pravidla atd… Hned to nasdílim zbytku kapely :-))))

    Odpovědět
  5. I have a bit of a counter-argument regarding Blue Grass music.
    If bluegrass music does not „surprise“ you, perhaps you should heed your own advice and „listen“ to it — the backup, the subtle fills you missed the last time you heard it, and so on. Listening to live recordings of the Blue Grass Pioneers is especially full of surprises, no matter how many times you have heard it. That is true for any music, if one is truly listening.

    Spotify? They are screwing the writers and publishers out of reasonable expectations of royalty payments. I’m sorry to see anyone recommend it… especially musicians. I believe the day of reckoning is coming for Spotify (and others) via massive lawsuits.

    I commend you on listing so many first and second generation Blue Grass recordings as listening and learning references. Too often young musicians do not have that foundation of the music born of the hands and voices of the inventors and innovators.

    A well done piece overall.

    Odpovědět
    • Hi Kevin,

      You’re right about the „hidden“ stuff in the recordings that can be revealed mostly by repetitious and focused listening. There’s always a lot to discover in old bluegrass recordings if you want to play mostly traditional or contemporary bluegrass music. But they might seem too straightforward in terms of the rhythm, chord progressions, song structure, lyrics, etc. once you become ambitious about exploring and pushing boundaries of the genre (as I am). I love bluegrass and I love exploring other music too.

      I think music streaming services are awesome for listeners. Yes, not so good for creators – as I mention in the article. It is a simple demand/offer question and nobody has to use them (neither musicians nor listeners) if they don’t like them. I hope you would agree that using Spotify is much better than using warez (which is still very popular).

      Thank you very much for reading the article and sharing your thoughts!

      Odpovědět
  6. Jo, s tím poslechem, to je pravda. Hraní sluchem fakt vymizelo, všude videa „jak hrát“, akordové tabulky a podobné nesmysly. Na druhou stranu takhle hrát dneska v naší společnosti skrze čas ani nejde (pokud nemáš štědrého donátora peněz). Viz další odstavec.

    S tím časem úplně nevím. Když jako muzikant člověk za moc nestojí (a dost možná ikdyž stojí) si tak uplně na živobytí nevydělá a z toho drobna času je těžké vymáčknout maximum, když se započítá únava. Zrovna teď si říkám, zdali má cenu investovat do kytary ty maximální 3 hodiny denně, jestli není lepší z toho věnovat hodinu a půl něčemu, díky čemu nebudu muset otročit ve fabrice. To je to.

    Odpovědět
    • Takže jediná šance na to být fakt dobrý je asi začít dokud ty sponzory máš (v dětství), že? Naštěstí „být fakt dobrý“ není zdaleka jediný bohulibý cíl, co si v hraní můžeš dát. Teď mě napadá, že ten článek tak asi vyzněl. Ale vlastně respektuju všechny ostatní pohnutky k hraní a přeju všem hlavně to štěstí a radost z muziky!

      Odpovědět

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..